Some like it raw

 • Зелена убавина
 • Шопска салата
 • Сируп од мед и ѓумбир
 • Макало со лук
 • Нутела
 • Зелена убавина
 • Шопска салата
 • Сируп од мед и ѓумбир
 • Макало со лук
 • Нутела

Чистење на црниот дроб и жолчното ќесе од стари, натрупани материи и маснотии

Објавено во Мали тајни.

 

Црниот дроб е неверојатно важен орган и неговото попречено функционирање може да се одрази на многу функции на телото, од дигестивни нарушувања до емционална надразливост. Црниот дроб е единствениот дел од телото кој од две места се снабдува со крв. Се регенерира најбрзо и има над 500 функции вклучувајќи:

 • Ја обработува дигестираната храна од тенкото црево
 • Ги контролира нивоата на масти, амино киселини и глукоза во крвта
 • Се бори против инфекциите во телото
 • Ја чисти крвта од честички и инфекции вклучувајќи ги и бактериите
 • Ги неутрализира и уништува лековите и токсините
 • Произведува жолчен сок
 • Складира железо, витамини и други есенцијални материи
 • Ја разградува храната претворајќи ја во енергија
 • Произведува, разградува и регулира бројни хормони вклучувајќи ги и половите хормони
 • Произведува ензими и протеини кои се одговорни за најголем дел од хемиските реакции во телото, на пример оние вклучени во засирување на крвта и поправање на оштетени ткива

Колку е корисен сокот од калинка?

Објавено во Мали тајни.

Сок од калинка

 

Ботаничкото име на калинката е  punica granatum, тоа е латинско име кое означува јаболко или овошје со многу семки.

Калинката со векови била употребувана како храна, но и како лек од Божјата аптека, црвените зрнца на калинката многу потсетуваат на црвените крвни зрнца и имаат широк спектар на лековитост.

Во однос со другите сокови, виното како и зелениот чај, калинката односно нејзиниот сок, содржи најмногу антиоксиданти, конкретно 30 мл. сок од калинка содржи 3 пати повеќе антиоксиданси од 30 мл зелен чај или црвено вино. Тие го штитат телото од вишокот слободните радикали кои се наоѓаат во крвта.

Слободните радикали го менуваат холестеролот во процесот на оксидацијата, за која се смета дека го забрзува процесот на задебелувањето на крвните садови и ја намалува нивната еластичност. Истражувањата покажаа дека сокот од калинка ја намалува оксидацијата на холестеролот.

Кимчи – пробиотска храна со големи здравствени придобивки

Објавено во Мали тајни.

Кимчи – пробиотска храна со големи здравствени придобивки

 

 Кимчи претставува зачинета ферментирана зелка која потекнува од Кореа и е богата со пробиотици.

 Оддржувањето на здрава цревна флора е исклучително значајно за здравјето и виталноста, а кимчи е еден начин за да го обезбедите телото со пробиотски бактерии.

 Тоа е евтина, зачинета и малку лута салата која има бројни здравствени придобивки.

Расолот – чудотворна традиционална храна

Објавено во Мали тајни.

Расолот – чудотворна традиционална храна

 

Многумина веруваат дека исцелителната моќ на ферментираната зелка се граничи со чудо.

Конзумирањето на зеленчукот од фамилијата зелки во која спаѓаат зелката, брокулата, прокељот е познат по тоа што го намалуваат ризикот од бројни видови рак како рак на белите дробови, на дебелото црево, на дојка, на јајниците и на мочниот меур.

Освен способноста да се борат против ракот, конзумирањето на овие видови зеленчук, исто така, овозможува значајни кардиоваскуларни придобивки бидејќи го блокораат создавањето на наслаги во крвните садови.